Vlogger krijgt tot vijf jaar celstraf voor ‘Pokemon Go’ in een kerk

Illustration picture shows Pokemon GO hunters on Saturday 20 August 2016, in Lillo. The village of Lillo has been flooded with Pokemon GO hunters since the mobile game launched. The village harbors rare Pokemon attracting many to the otherwise quiet town. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Een Russische vlogger is momenteel aangehouden, omdat hij een filmpje heeft gemaakt over hoe hij ‘Pokemon Go’ speelde in een kerk. Die gevangenisstraf kan mogelijk oplopen tot vijf jaar achter de tralies.

Op het hoogtepunt van de ‘Pokemon Go’-gekte, besloot YouTuber Roeslan Sokolovsky een filmpje te maken over hoe hij op jacht gaat naar Pokemon in de Kathedraal op het bloed in Jekaterinenburg. De aanleiding voor de video was een nieuwsreportage die spelers waarschuwde om het spel niet in religieuze gebouwen te spelen, omdat het tegen de wet zou zijn.

Sokolovsky geloofde er niets van. “Hoe kan iemand nu aanstoot nemen aan een smartphone in de kerk? Volgens mij is het veilig en niet tegen de wet”, aldus de vlogger in zijn video.

https://www.youtube.com/watch?v=PfMn1yahGYk

Nadat Sokolovsky de video had gepubliceerd, begon de politie een onderzoek. Volgens een rapport dat dit weekend werd vrijgegeven, is een 21-jarige man aangeklaagd wegens het aanzetten tot haat en het beledigen van een religie. De vlogger zit minstens vast tot zijn proces in november, maar de rechter kan hem een celstraf tot vijf jaar opleggen. Twee leden van de punkgroep Pussy Riot brachten twee jaar door in de gevangenis voor een soortgelijke overtreding.

Sokolovsky gaat in beroep tegen zijn arrestatie en lijkt alvast de steun van de lokale burgemeester te genieten. “Deze aanhouding is een schande. Je kan niet zomaar iemand in de boeien slaan voor een stommiteit”, aldus Yevgeny Roizman, de burgemeester van Jekaterinenburg, op Facebook. Op Twitter gaat intussen de hashtag #FreeSokolovsky rond en wordt er opgeroepen om uit protest Pokemon te gaan vangen

Foto Belga / N. Maeterlinck