Verkeer eist minder dodelijke slachtoffers

De eerste zes maanden van dit jaar zijn er 8% minder doden gevallen op de Belgische wegen. Er waren ook minder gewonden. Dat blijkt uit statistieken van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) , dat de cijfers meteen ook relativeert.

In de eerste helft van het jaar stierven 266 mensen op de Belgische wegen, tegenover 290 in dezelfde periode vorig jaar. Vooral in het Vlaams Gewest daalde het aantal gevoelig (-17), gevolgd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (-4) en het Waals Gewest (-3).

Ook het aantal gewonden daalde ook in Wallonië (-1,3%) en Vlaanderen (-3,7%), maar kende wel een toename in Brussel (2,4%). Verder waren er nog nooit minder letselongevallen bij motor- en bromfietsers, aldus het BIVV.

Vooral in het weekend waren er opvallend minder verkeersongelukken. In totaal vielen in het eerste semester van dit jaar 44 doden in het verkeer tijdens de weekendnachten, wat het laagste cijfer ooit is. Tien jaar geleden waren dat er in dezelfde periode nog 104.

koud en regenachtig

Het instituut spreekt van een gunstige evolutie, maar nuanceert de cijfers ook. “Waarschijnlijk heeft het wisselvallige lenteweer een belangrijke invloed gehad op deze goede cijfers. Wanneer het koud en regenachtig is, zijn er minder ongevallen, zeker met tweewielers”, zegt woordvoerder Stef Willems. “Deze cijfers geven echter enkel een tendens van de eerste zes maanden. We weten dat er deze zomer al een aantal zware ongevallen zijn gebeurd. Dus moeten we de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen.” Ook zal het BIVV blijven sensibiliseren.