Rebelse studenten slaan slag bij verkiezingen Hongkong

Zeker drie leiders van de grote studentenprotesten uit 2014 hebben een zitje in het parlement van Hongkong veroverd. Dat is een belangrijke zege voor het anti-Chinese kamp.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

De verkiezingen die zondag plaatsvonden in Hongkong waren de eerste na de grootschalige protesten van 2014 en volgens sommigen de belangrijkste sinds 1997. In dat jaar werd Hongkong door Groot-Brittannië overgedragen aan China. Bij die overdracht kregen de inwoners van Hongkong meer vrijheid dan het Chinese vasteland, onder het motto ‘één staat, twee systemen'.

Paraplu's

Exact twee jaar geleden ontstonden er grote protesten die begonnen in de studentenbeweging. De betogers blokkeerden grote delen van de stad en eisten meer onafhankelijkheid van China en meer democratie. Ze vroegen dat de bevolking van Hongkong haar eigen leider zou kunnen verkiezen. Nu wordt die aangeduid door China. De opstand ging de wereld rond als de ‘paraplurevolutie' omdat men de straat opging met paraplu's als bescherming tegen het traangas.

Democratie

Voor de pro-democratiebeweging is de verkiezingsuitslag een groot succes. Na het tellen van 90% van de stemmen hebben zeker drie anti-Chinese activisten een zetel in de LegCo, het ‘parlement' van Hongkong, in de wacht gesleept. Onder hen de 23-jarige Nathan Law, die in 2014 een boegbeeld was van de protestgolf. Bijna 60% van de stemgerechtigden ging naar het stemhokje. De opkomst was zodanig groot dat sommige stemlokalen vier uur langer openbleven dan voorzien.