Nic Baltahazar krijgt in Montreal Prijs voor Beste Regie

‘Everybody Happy’, de nieuwste speelfilm van Nic Balthazar, is op het Wereldfilmfestival van Montreal in de prijzen gevallen. De film werd bekroond met de Prijs voor Beste Regie.

“Een officiële competitie tussen films is iets wat je eigenlijk een beetje onnozel moet vinden”, zegt Balthazar in een eerste reactie. “Tenzij je een prijs wint. Dan ben je vooral blij. Zelfs aan de andere kant van de oceaan hebben mensen blijkbaar begrepen wat we met onze film wilden doen en zeggen. Montreal is een fantastisch lanceerplatform gebleken voor mijn eerste film. Het zou best heerlijk zijn mocht hetzelfde sprookje zich nogmaals voltrekken.”

In 2007 viel Balthazar al eens flink in de prijzen in met zijn speelfilmdebuut ‘Ben X’, die toen de Grote Prijs, de Prix des Amériques, de Prijs van het Publiek en de Prijs van de Oecumenische Jury in de wacht sleepte in Montreal. De film werd aan meer dan 50 landen verkocht.

‘Everybody Happy’ is Balthazars derde speelfilm en vertelt het verhaal van Ralph Hartman, een succesvolle komiek die een gevecht levert met zijn ergste vijand: zichzelf. In de film zijn naast Peter Van den Begin als Ralph Hartman ook Barbara Sarafian, Josse De Pauw, Jeroen Leenders en Leen Dendievel te zien. Bij ons opent ‘Everybody Happy’ eind deze week het Film Festival Oostende, en draait vanaf 28 september in de Belgische zalen.

Foto Belga / J. Willems