Filipijnse president noemt Obama "hoerenzoon"

Obama heeft een ontmoeting met de Filipijnse president Rodrigo Duterte afgezegd nadat die hem een “hoerenzoon” noemde. Volgens die laatste was het niet persoonlijk bedoeld.

Duterte (foto) uitte de belediging nadat Obama verklaard had dat hij het tijdens het geplande gesprek wilde hebben over de mensenrechtensituatie op de Filipijnen en de manier waarop het land omgaat met drugsdealers. De 71-jarige Duterte is omstreden omdat hij zijn gewelddadige strijd tegen drugsdealers in de stad Davao, waar hij jarenlang burgemeester was, wil uitbreiden naar de rest van het land. Hij heeft er onder meer openlijk toe opgeroepen drugshandelaars om te brengen. Mensenrechtenorganisaties verwijten hem dat hij doodseskaders duldt.

Kleurrijk figuur

“President Obama zal geen bilaterale ontmoeting hebben met president Duterte”, liet een woordvoerder weten na de uitlatingen. De president zal in de plaats daarvan, eveneens op de ASEAN-top van Zuidoost-Aziatische landen, een gesprek hebben met zijn Zuid-Koreaanse ambtsgenoot Park Guen-Hye. Obama reageerde zelf met de woorden “hij is zonder twijfel een kleurrijk figuur”.

Spijt

De Filipijn lijkt te zijn geschrokken van het effect dat zijn woorden sorteerden. Hij liet weten dat hij er spijt van had, maar het gesprek gaat nog steeds niet door. “De directe aanleiding van mijn harde commentaren waren bepaalde vragen van de pers waren die mij bezorgd en bedroefd maakten, en we betreuren dat het leek dat het om een persoonlijk aanval ging tegen de Amerikaanse president”, aldus Duterte in een mededeling.