Zware bosbrand aan de Costa Blanca

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de omgeving van het Spaanse stadje Jávea aan de Costa Blanca woedt sinds gisterennamiddag een zware bosbrand. De brand ontstond in het dorpje Benitatxell en breidde zich al snel uit in de richting van Jávea (Valenciaans: Xàbia). Dat schreef de krant El País vandaag. Meerdere auto's en huizen zijn al in de as gelegd. De situatie is vandaag nog verergerd. Over hoeveel mensen er in de loop van de nacht in veiligheid moesten gebracht worden, lopen verschillende versies. Omdat de vlammen ook verschillende woonwijken bedreigen, ging het volgens de kranten onder aanhaling van de autoriteiten 330 bewoners, de televisie en ooggetuigen hadden het over 1000 mensen. Ook een camping diende ontruimd. De getroffenen werden deels in scholen opgevangen. Het Rode Kruis helpt mee en heeft noodbedden onder andere uit Alicante en Benidorm laten aanrukken.

De vlammen sloegen ook over naar het nabijgelegen beschermd natuurgebied "Parque forestal de la Granadella", volgens de krant Marina Plaza een van de belangrijkste natuurschatten van de hele regio. Minstens 370 brandweermannen bestrijden op de grond de vlammen, aldus El País. Ook de civiele bescherming en het leger zijn ingezet. Volgens ooggetuigen helpen ook minstens vijf blusvliegtuigen en vier blushelikopters mee. Maar het is erg heet en de opstekende wind wakkert de vlammen aan.

Marina Plaza schrijft voorts dat de brand het werk is van een brandstichter. Hij zou volgens de politie op verschillende plekken vuur hebben gemaakt. Omdat het aan de Costa Blanca momenteel voor september extreem warm is met temperaturen tot 40 graden en de vegetatie extreem droog is, raakte de brand snel buiten controle.

Jávea is ook bij de toeristen een populair havenstadje met rond de 30.000 inwoners in het noorden van de Costa Blanca. Het stadje ligt in de provincie Alicante. Vooral het strand Playa del Arenal trekt toeristen aan. Daar was gisterenavond ook even een brandje uitgebroken, dat echter snel kon geblust worden.

Bron: Belga