Vijf jaar cel gevorderd voor eerste ‘Libiëstrijder’

Khalid E.B. (24) uit Deurne hoorde vijf jaar cel tegen zich vorderen, omdat hij volgens het federale parket de rangen van Islamitische Staat (IS) wilde vervoegen in Libië. Voor het zover was, werd hij echter opgepakt in Soedan. De beklaagde is een schoolverlater, die nooit gewerkt heeft en die onder invloed van zijn broers radicaliseerde. Een van hen, Abdellah E.B. (29), maakte deel uit van ‘The Way of Life’, de opvolger van Sharia4Belgium.
Khalid E.B. was op 29 september 2015 vanuit de Nederlandse luchthaven Schiphol naar de Soedanese hoofdstad Khartoem gevlogen. Hij raakte het land met een zakenvisum binnen, dat hij in mei gekocht had in Turkije. Volgens het federale parket had een IS-aanhanger hem daarbij geholpen.

In Soedan zou hij samen met andere IS-rekruten een wapentraining hebben gekregen. Het federale parket verwijst daarvoor naar de kruitsporen die later in zijn sporttas en op zijn kledij werden aangetroffen. Nog voor hij verder naar Libië kon reizen, kwam hij in het vizier van de Soedanese politie, die hem op 19 oktober arresteerde op verdenking van terrorisme.

Na vijf maanden werd hij uitgeleverd aan ons land. Op 18 maart 2016 landde hij op de luchthaven van Zaventem en werd hij opgesloten in de gevangenis. Hij heeft de lippen altijd stijf op elkaar gehouden en ook op de vragen van de rechter weigerde hij maandag te antwoorden.

Zijn advocaat pleitte de vrijspraak. “Ik zie geen enkel bewijs dat mijn cliënt naar Libië wilde gaan of heeft deelgenomen aan terroristische activiteiten. Die kruitsporen bewijzen niets, want de politie heeft zijn bagage doorzocht, waardoor contaminatie mogelijk is”, pleitte meester Nick Paeleman. Khalid E.B. zou naar Soedan gereisd zijn om een ‘safari’ te maken.

bron: Belga