Turkije schorst duizenden leerkrachten in zuidoosten van het land

Turkije schorst duizenden leerkrachten in zuidoosten van het land

De Turkse premier Binali Yildirim heeft de schorsing van duizenden leerkrachten aangekondigd in het zuidoosten van het land wegens veronderstelde steun aan de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. “Naar schatting 14.000 leerkrachten zijn op de een of andere manier betrokken bij terreur”, zei Yildirim volgens het aan de regering gelinkte persbureau Anadolu zondagavond met het oog op de PKK in de Koerdische grootstad Diyarbakir. Leerkrachten onder verdenking werden geschorst. “Er is voor hen in het nieuwe schooljaar geen plaats meer”, zei Yildirim. Het schooljaar begint in Turkije op 19 september.

Yildirim bedreigde de veronderstelde PKK-sympathisanten nog met bijkomende maatregelen. Ze zullen net zo behandeld worden als de aanhangers van de beweging van de in de VS verblijvende prediker Fethullah Gülen. Turkije acht Gülen voor de couppoging van 15 juli verantwoordelijk. Sindsdien pakken de autoriteiten diens aanhangers hard aan.

Pas vrijdag werden bijna 50.000 staatsambtenaren onder andere wegens de steun aan een terreurorganisatie per noodverordening ontslagen. Eerder waren al bijna 80.000 personeelsleden van de openbare diensten geschorst. Hun mogelijke ontslag ligt nog op tafel.

bron: Belga