Aanslagen Parijs - Marokkaanse verdachte in augustus al overgeleverd aan Oostenrijk

door
Belga
Leestijd 2 min.

Abid Tabaouni, een Marokkaanse terreurverdachte die in december in Oostenrijk aan zijn arrestatie was ontsnapt, werd in juli inderdaad in België opgepakt, zoals CNN meldt, maar werd in augustus al aan Oostenrijk overgeleverd. Dat meldt het federaal parket. Volgens CNN werd de man gezocht omdat hij samen met twee andere mannen, Adel Haddadi en Muhammad Usman, nieuwe aanslagen in Europa voorbereidde. Haddadi en Usman moesten volgens CNN ook deelnemen aan de aanslagen van 13 november in Parijs maar werden opgehouden in Griekenland en Oostenrijk. Over dat aspect van de CNN-berichtgeving kan het federaal parket geen commentaar kwijt. Volgens CNN, dat zich baseert op de verhoren van Haddadi en Usman, reisden die twee naar Europa in het gezelschap van Ahmad al-Mohammad en Mohamad al-Mahmod, twee terroristen die zich opbliezen bij het Stade de France. De vier raakten in oktober Europa binnen tussen tientallen vluchtelingen in een bootje. Al-Mohammad en al-Mahmod slaagden erin verder te reizen, maar Haddadi en Usman werden onderschept en bijna een maand vastgehouden in Griekenland. Dat zou hun deelname aan de aanslagen in Parijs hebben verhinderd.

Eind oktober werden ze vrijgelaten en zetten ze hun tocht door Europa verder. De dag na de aanslagen in Parijs arriveerden de twee in een vluchtelingencentrum in het Oostenrijkse Salzburg, waar ze wekenlang wachtten, informatie zochten over treinen naar Parijs en contacten in België en Frankrijk belden. Ze bleken ook te wachten op een derde man, Abid Tabaouni. Die arriveerde op 10 december, waarop de politie het centrum binnenviel en Haddadi en Usman arresteerde. Tabaoubi kon ontsnappen.

Het federaal parket bevestigt nu dat Tabaouni in juli in België werd opgepakt, op basis van een Europees aanhoudingsbevel (EAB) dat door Oostenrijk was uitgeschreven. "Dat EAB werd uitvoerbaar verklaard en de man is in augustus al aan Oostenrijk overgeleverd", klinkt het.

Voor commentaar over de verdere CNN-berichtgeving verwijst het federaal parket naar het Oostenrijkse gerecht, dat het onderzoek naar Tabaouni, Haddadi en Usman voert.

bron: Belga