Reuzenpanda is niet langer bedreigd, mensapen stellen het slecht

Het international Union for the Conservation of Nature (IUCN) heeft tijdens een congres op Hawaï een update gegeven van de Rode Lijst. Daarop valt te zien hoe het gesteld is met verschillende dier- en plantensoorten. De natuurbeschermingsorganisatie heeft goed en slecht nieuws.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Volgens experts van het IUCN is de Chinese reuzenpanda niet langer een bedreigde diersoort. In 2014 waren er 1.864 reuzenpanda's in het wild, een flinke stijging tegenover 1.596 exemplaren in 2004. Het resultaat is te danken aan de inspanningen van Chinese ovherheidsinstellingen, die onder andere de jacht en de ontbossing in cruciale gebieden beteugeld hebben. Kweekprogramma's en uitbreiding van het natuurlijke habitat hebben ook bijgedragen aan de stijging.

Ondanks dit goede nieuws, blijft de reuzenpanda een kwetsbare diersoort op de lijst van het IUCN. De natuurbeschermingsorganisatie waarschuwt dan ook dat over 80 jaar 35% van de natuurlijke habitat van de pandabeer verdwenen zal zijn, ten gevolge van de klimaatsverandering.

Het WWF, dat sinds 1961 de reuzenpanda als logo heeft, heeft de herclassificatie uitbundig gevierd. "Dit bewijst dat intensieve investeringen een resultaat kunnen hebben indien wetenschap, politieke wil en een betrokkenheid van de lokale gemeenschap samenkomen", aldus het Wereldnatuurfonds.

Mensapen gaan erop achteruit

Jammer genoeg heeft het IUCN ook slecht nieuws te melden. De Oostelijke gorilla is nu ernstig bedreigd en staat op slechts één stap van uitsterven in het wild. Politieke instabiliteit in Congo en stropers zijn volgens het IUCN verantwoordelijk voor een daling van 70% in het aantal Oostelijke gorilla's. Naar schatting zouden er slechts 5.000 exemplaren overblijven in het wild.

"Het is verontrustend om te zien hoe de Oostelijk gorilla, een diersoort die erg nauw verwant is met de mens, aan het uitsterven is. Natuurbescherming heeft resultaten, die we meer en meer kunnen aantonen. Het is onze verantwoordelijkheid om nog meer inspanningen te leveren en de toekomst van onze planeet veilig te stellen", aldus Inger Andersen, de algemene directeur van het IUCN.

"Er zijn geen momenteel geen eenvoudig oplossingen. Het enige dat we momenteel kunnen doen voor de Oostelijk gorilla is meer inzetten op bescherming ter plaatse, totdat de politieke situatie in Congo stabiliseert. Eenmaal dat het geval is, is er ruimte voor ecotoerisme zoals in de buurlanden Oeganda en Rwanda", stelt Russel Mittermeier, voorzitter van de afdeling Mensapen van het IUCN.

's Werelds grootste aap komt in de categorie naast drie andere mensapen: de Westelijke gorilla, de Borneose orang-oetan en de Sumatraanse orang-oetan. Bonobo's en chimpansees zijn de enige mensapen waarbij de toestand niet kritiek is, al geeft het IUCN aan dat ze ook bedreigd zijn.

Foto AFP / K. Bleier