IFA 2016: De moeizame zoektocht naar innovatie

Elk jaar verzamelen de grootste techbedrijven enkele dagen in Berlijn voor de Internationale Funkausstellung, of kortweg IFA: een gigantische gadgetbeurs waar ze elkaar de loef afsteken met hun nieuwste snufjes. Een overzicht van de belangrijkste innovaties.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Eén blik op de geschiedenis van deze techbeurs is genoeg om te weten dat dit een event is om rekening mee te houden. Zo wist de organisatie van het Duitse technologie-event in de beginjaren nog Albert Einstein te strikken als spreker en werden er onder meer de eerste radiotoestellen, tape-recorders, 4K-televisies en smartwatches voorgesteld. Toch is het dit jaar vooral continuïteit wat de klok slaat. De grote bedrijven lijken voornamelijk verder te borduren op het succes van al bestaande toestellen, die voor de tweede of derde keer een upgrade gekregen hebben.

1. De Lenovo Yoga Book

Lenovo is één van die bedrijven die uitpakt met een upgrade, maar dan wel eentje met een grote U. De Yoga Book ziet eruit als een tablet, maar tover je in een mum van tijd om tot een volwaardige laptop. Het bijbehorende toetsenbord bedien je met behulp van aanrakingen, maar zonder de toetsen effectief in te drukken. Minstens even bijzonder is dat je het aanraak-toetsenbord van de Yoga Book ook kunt uitschakelen om er zo een tekenpaneel van te maken. Met het bijbehorende tekenpenseel kun je de Picasso in jezelf naar hartenlust ontwikkelen. Tot slot is het ook mogelijk om notities te nemen op het aanraakdeel, die automatisch gekopieerd worden naar het scherm ernaast.

2. De selfiedrone Breeze

Zoals verwacht viel er ook een nieuwe lading drones te bewonderen op de IFA-beurs. Tal van kleine techbedrijfjes pakten uit met minidrones die vooral gemaakt zijn om binnenshuis mee te experimenteren. Toch is het de grote speler Yuneec die op de proppen kwam met de meest interessante drone: de selfiedrone Breeze. Met één druk op de knop jaag je de drone de lucht in. Eenmaal boven herkent hij je gezicht en is hij in staat om een foto of een video in 4K-kwaliteit te schieten. Dankzij de verschillende vliegmodussen staat het apparaat garant voor spectaculaire filmpjes. Eind deze maand komt het speeltje op de markt, consumenten moeten rekenen op een prijs van 500 euro.

3. Acer speelt met maten en gewichten

Op de IFA was het vooral computerfabrikant Acer die met de aandacht ging lopen door uit te pakken met twee extremen: de eerste laptop ter wereld die dunner is dan één centimeter en een gigantische laptop met een 21 inchscherm en een gewicht van 8 kilo. Verrassend! De dunne laptop komt op de markt onder de naam Swift 7, die zowel qua gewicht als qua functionaliteit eerder ‘beperkt' te noemen valt. Hetzelfde geldt min of meer voor de Acer Predator 21 X, die vooral in het oog springt door zijn gecurvede formaat, grote gewicht en de vijf ventilators die het beest koel moeten houden.