G20-top in China officieel begonnen

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de Oost-Chinese stad Hangzhou is de topbijeenkomst van de Groep van 20 begonnen. De Chinese president Xi Jinping ontving vandaag de staatshoofden en regeringsleiders van de leidende industrie- en groeilanden, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Bij de start willen de politici maatregelen tegen de slappe conjunctuur in de wereld bespreken. In de rand van de tweedaagse top hebben de staatshoofden en regeringsleiders ook talrijke aparte ontmoetingen. Daarbij staan dringende politieke kwesties centraal zoals de conflicten in Syrië en in het oosten van Oekraïne.

Tot de G20 behoren de negentien leidende industrie- en groeilanden en de Europese Unie. Maar in Hangzhou zijn er meer dan twintig deelnemers. Acht staten zijn als gast aanwezig: Spanje, Tsjaad, Senegal, Laos, Singapore, Egypte, Kazachstan en Thailand. Als ook alle lidstaten meegerekend worden die door de EU-delegatie vertegenwoordigd worden, zijn zelfs 50 landen afgevaardigd.

Daarnaast nemen verscheidene grote internationale organisaties deel, waaronder de Verenigde Naties, het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank, de Wereldhandelsorganisatie en de OESO.

Bron: Belga