Rode Duivels - Toby Alderweireld begrijpt fluitende fans, maar vraagt hun steun

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het fluitconcert van een deel van de supporters na de verloren partij van donderdag tegen Spanje (0-2) en de kritiek die de Rode Duivels nadien in de pers kregen, verpestten de nieuwe start van de nationale ploeg onder bondscoach Roberto Martínez. Toby Alderweireld heeft begrip voor het morrende publiek, maar vraagt de steun van de fans. "Zo'n fluitconcert is spijtig, maar hoort nu eenmaal bij het voetbal", geeft de 27-jarige verdediger, die met zijn 62 caps één van de meer ervaren Duivels is, toe. "Ik snap de fans die fluiten wel. Na de vroegtijdige uitschakeling op het EK in de kwartfinale tegen Wales en de bijhorende teleurstelling, hoopten vele supporters op een positieve start onder de nieuwe bondscoach. Maar dat liep niet als gehoopt, dus het fluitconcert was wel logisch."

"Maar de fans moeten ook begrijpen dat het zonder hun steun veel moeilijker wordt", vertelt Alderweireld. "De lastige match tegen Spanje was niet het gevolg van een gebrek aan mentaliteit zoals ik her en der gelezen en gehoord heb. De Spanjaarden monopoliseerden de bal zoals weinig andere landen dat kunnen en we kwamen altijd een stapje te laat. Ik geef toe dat dat niet zo hoort, maar het gaf wel de verkeerde indruk dat we ons niet helemaal inzetten. Terwijl iedereen zich volledig heeft gegeven."

Als het niet aan de wedstrijdingesteldheid lag, waar situeerde het probleem zich dan wel volgens de Antwerpenaar? "We schoten vooral in het spel tekort", oordeelt de Tottenham-verdediger. "Ons plan was om Spanje ons voetbal op te leggen, maar het was 'La Roja' dat de wet dicteerde. De Spaanse ploeg liet ons zien welk niveau we moeten nastreven, en we gaan nu hard werken om dat te bereiken. De nieuwe bondscoach weet wat ons huidige vormpeil is en tot welk niveau hij ons wil voeren, maar hij heeft nog wat tijd nodig."

Dinsdag speelt België op bezoek bij Cyprus zijn eerste kwalificatiematch voor het WK 2018. Om te verhinderen dat het debuut van Martinez helemaal op een nachtmerrie uitdraait, pakken de Duivels best de drie punten in Nicosia. "We moeten absoluut een goed resultaat tegen Cyprus halen", is Alderweireld zich bewust van het belang van de wedstrijd. "Maar we moeten positief blijven en ons inzetten om te voetballen zoals de trainer van ons verwacht. Vinden sommige analisten dat ik me meer als een leider op het veld moet gedragen? Dat is niet eenvoudig, maar ik ben steeds klaar om mijn teamgenoten raad te geven. Misschien zijn we op het terrein wel te lief voor elkaar en moet dat veranderen. Toch is ook dat niet makkelijk, zelfs niet voor Vincent Kompany als hij meespeelt. Wat nu telt is dat we tegen Cyprus een stap in de goede richting zetten. En uiteraard hoort daar een overwinning bij, want we willen absoluut de drie punten pakken."

.

bron: Belga