BK rally - Chris Van Woensel wint Omloop van Vlaanderen, Vincent Verschueren uit uitslag geschrapt

door
Belga
Leestijd 3 min.

Chris Van Woensel (Mitsubishi Lancer WRC 05) heeft zaterdag in Roeselare de Omloop van Vlaanderen gewonnen, dat is de zevende van negen wedstrijden voor het Belgisch kampioenschap. Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5) eindigde aanvankelijk op de tweede plaats, maar werd wegens onregelmatigheden uit de uitslag geschrapt. In de eindafrekening heeft de 50-jarige Van Woensel zo 1:33 voor op de Nederlander Bernhard ten Brinke (Skoda Fabia R5). Emile Bergkvist (Citroën DS3 R5) eindigde als derde. Topfavoriet Kris Princen (Peugeot 208 T16) ging vrijdagavond van de baan, verloor daarbij bijna 10 minuten en eindigde na een inhaalrace nog op de twaalfde plaats. Freddy Loix verscheen niet aan de start nadat hij eerder dit seizoen zijn titel al verlengde.

Vincent Verschueren werd zaterdag in de steek gelaten door de mechaniek. Bij het ingaan van de slotronde wilde zijn Skoda Fabia R5 niet meer starten. Verschueren dook onder de motorkap, in een zone waarin technisch ingrijpen niet toegelaten is. Hij eindigde de rally als tweede, maar werd nadien door de commissarissen uit de uitslag geschrapt omwille van het openen van de motorkap en het uitvoeren van handelingen gesteld binnen een controlezone.

Paul Lietaer (Subaru Legacy) eindigde zesde algemeen en won het klassement bij de historische wagens. Polle Geusens (Ford Fiesta RT2) was de beste bij de junioren.

Voor Van Woensel was het zijn tweede nationale overwinning, nadat hij in 2002 al eens de snelste was in de Rally van Wallonië. "Deze overwinning schat ik hoger in", reageerde Van Woensel. "In 2002 lag het niveau in het Belgisch kampioenschap minder hoog. Dit weekend stond er een heel sterk deelnemersveld aan de start. Dit is werkelijk fantastisch. Het is al jaren dat we die zege najagen en nu is het eindelijk gelukt. We rijden al twee jaar met onze Mitsubishi en we hebben nog maar weinig geluk gehad. Vorig jaar vielen we telkens uit. Dit jaar stonden we zowel in Haspengouw als in de Wallonie aan de leiding, tot er iets haperde. Daarom bleef het ook hier spannend tot de allerlaatste proef. Er stak een probleem met het schakelsysteem aan het stuur de kop op, maar we hebben het kunnen oplossen. Dit is een enorme opsteker voor het hele team. Er waren momenten dat de moed ons in de schoenen zonk, na zoveel pech. Ik ben ook blij voor onze sponsors, die in onze keuze zijn blijven geloven."

Nadeel voor Van Woensel is dat hij zichzelf volgend seizoen mogelijk buitenspel gezet heeft. De RACB heeft in zijn reglementen opgenomen dat prioritaire rijders niet meer met een WRC mogen rijden. Wie de voorbije vijf jaar kampioen van België werd, of wie de jongste drie jaar een manche van het BRC won, wordt ook als prioritaire rijder beschouwd. Van Woensel heeft dus mogelijk een probleem. "Ik weet het maar dat gaat de pret nu niet bederven. Als het zo zou zijn, is dat van toepassing vanaf volgend seizoen. Dit seizoen mag ik alle wedstrijden nog rijden."

.

bron: Belga