Minstens 12 doden en 60 gewonden bij ontploffing op Filipijnse markt

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij een ontploffing vrijdagavond (plaatselijke tijd) op de marktplaats van de Zuid-Filipijnse stad Davao City zijn zeker twaalf doden en zestig gewonden gevallen. Dat heeft de plaatselijke politie meegedeeld. Davao ligt bijna 1.000 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manila en is de 'heimat' van de onlangs tot president verkozen Rodrigo Duterte. Op het moment van de explosie was het op de markt erg druk. Of het om een ongeluk, een aanslag op de president of een terreuraanslag ging, is nog niet duidelijk. De stad ligt op het eiland Mindanao. In een ander deel van dat eiland vechten moslimextremisten al decennia voor meer zelfbestuur. Daar is ook het hoofdkwartier gevestigd van de terreurorganisatie Abu Sayyaf, die haar strijd met de ontvoering van buitenlanders en afpersing van losgelden financiert. Abu Sayyaf had pas onlangs nieuwe aanslagen aangekondigd, omdat het leger een nieuw offensief tegen de organisatie was begonnen.

De politie sprak van een bom die op de drukke avondmarkt explodeerde. De slachtoffers hadden verwondingen zoals die door bomscherven worden veroorzaakt. Maar de presidentiële woordvoerder wilde dat niet bevestigen. "We weten nog niets definitiefs", zei Ernesto Abella. Volgens hem raakten 60 mensen gewond. "Het heeft geen zin om te speculeren, dat voedt alleen maar de angst".

Duterte is omstreden, omdat hij zijn rigoureuze strijd tegen drugshandelaren in Davao naar het hele land wil uitbreiden. Hij heeft openlijk opgeroepen om drugshandelaren om te brengen. Hij tolereert volgens mensenrechtenactivisten ook doodseskaders in Davao. Daar werden sinds eind de jaren negentig al meer dan 1400 verdachten meestal in volle straat omgebracht, zonder dat iemand daarvoor rekenschap moet afleggen.

bron: Belga