Federale en Waalse regering "zij aan zij" met werknemers Caterpillar en hun families

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Namen hebben de federale en Waalse regering een vakbondsdelegatie ontvangen van Caterpillar in Gosselies. De sluiting van die vestiging, waar ongeveer 2.200 mensen werken, is vandaag bekendgemaakt. Beide regeringen verklaarden zich solidair met de getroffen werknemers. Om 15 uur ontvangen de regeringen de directie van Caterpillar. "Stap voor stap zullen we strijden aan de zijde van de werknemers en hun familie, door coördinatieteams met de Waalse regering en de vakbonden", zei premier Charles Michel na afloop van de vergadering. Volgens Waals minister-president Paul Magnette zijn er naast de 2.200 directe banen ook 6.000 indirecte jobs in Wallonië, Vlaanderen én Brussel bedreigd. Magnette roept de Europese instanties op om "te begrijpen dat ze de rechten van de werknemers moet versterken tegenover de multinationals die zich soms als schurken gedragen".

De Waalse administratie onderzoekt intussen hoeveel subsidies het bedrijf kreeg en of die nog gerecupereerd kunnen worden als de voorwaarden niet zouden vervuld zijn. Gespecialiseerde advocaten en de Waalse investeringsmaatschappij Sogepa gaan intussen onderzoeken of de beslissingen van Caterpillar wettelijk en conform de regels zijn genomen, tweette Waals economieminister Jean-Claude Marcourt, die momenteel in het buitenland is.

Federaal minister van Werk Kris Peeters zei dat er, in het kader van de procedure-Renault, een taskforce komt voor de getroffen werknemers.

bron: Belga