Tour des Fjords - Alexander Kristoff wint tweede rit, Leigh Howard blijft leider

door
Belga
Leestijd 2 min.

De 29-jarige Noor Alexander Kristoff (Katusha) heeft donderdag in eigen land de tweede rit in de negende editie van de Tour des Fjords (cat. 2.1) gewonnen. Hij bleef na 212,5 kilometer van Stord naar Odda in de sprint de ritwinnaar van woensdag, Leigh Howard, voor. De Rus Nikolay Trusov sprintte naar de derde stek. Otto Vergaerde was als negende beste Belg. Howard behield zijn leiderstrui. De 26-jarige Australiër van IAM Cycling heeft twee seconden voor op Kristoff. De Nederlander Jesper Asselman is derde op 0:12. Kenny De Ketele is als beste Belg negende op 0:16.

De eerste 60 kilometer werden gekenmerkt door een felle strijd en gedurende 20 kilometer brak het peloton zelfs even in stukken door de wind en regen. Finaal kwam alles bij elkaar, daalde de rust even over het peloton en zagen acht renners hun kans schoon: Wiliam Clarke, Michael Reihs, Martijn Budding, Jonas Gregaard, Ole Andre Austevoll, Bjorn Tore Hoem, Andreas Vangstad en onze landgenoot Kenny De Ketele. In geen tijd steeg hun voorsprong naar vijf minuten, waarna IAM, BMC en Katusha op 60 kilometer van het einde het wel achtten en de handen in elkaar sloegen.

Vooraan werd evenwel ook niet stilgezeten en spatte de kopgroep uit elkaar. Jonas Gregaard begon aan een solo, achter hem volgden Hoem en Vangstad. Toen de bonus onder de minuut zakte, maakten Damiano Caruso, Rémy Di Grégorio, Pieter Weening, Karel Hnik en Carl Fredrik Hagen de sprong naar voren. Op 10 kilometer van het einde kwam alles onder impuls van Katusha weer bij elkaar. Tim Kerkhof deed daarna nog een dappere poging, maar aan de sprint viel niet te ontsnappen. Kristoff haalde het met gemak voor Howard, goed voor zijn tiende overwinning van het seizoen. In de Tour des Fjords zit Kristoff aan acht ritzeges. Hij won één etappe in 2013 en in 2014 en 2015 telkens drie. In 2014 werd hij ook eindwinnaar.

.

bron: Belga