Rode Duivels - Onmondig België verliest tegen Spanje in debuutwedstrijd van Roberto Martinez

Leestijd 3 min.

In hun eerste wedstrijd onder bondscoach Roberto Martinez hebben de Rode Duivels donderdag in het Koning Boudewijnstadion in Brussel een 0-2 nederlaag moeten slikken tegen Spanje. Bij de rust was het 0-1. David Silva nam beide doelpunten voor zijn rekening in de oefeninterland. De spits van Manchester City scoorde in de 34e en de 62e minuut, de tweede keer vanop de strafschopstip. Roberto Martinez had voor zijn vuurdoop als bondscoach van de Rode Duivels enkele verrassingen in petto. Zo had hij geen verwachte basisplaats voor Romelu Lukaku, Dries Mertens en Moussa Dembélé. De keuze van de Spanjaard viel op Divock Origi, Yannick Carrasco en Axel Witsel. Na een korte studieronde was het eerste gevaar voor de Belgen. Na een actie van Eden Hazard kreeg doelman David De Gea de bal niet goed weg en was het Axel Witsel die de bal naast plaatste. Daarna was het vooral Spanje dat de bal monopoliseerde aan een eerder gezapig tempo. Het eerste schot(je) op doel van Spanje kwam er pas na twintig minuten spelen. Bayern-middenvelder Thiago nam een weggewerkte hoekschop meteen op de slof, maar zijn schot werd niet meer dan een afzwaaier.

In de 27e minuut moest Julen Lopetegui, de nieuwe bondscoach van Spanje, al een eerste wissel doorvoeren toen Alvaro Morata naar de kant moest met een blessure, Chelsea-woelwater Diego Costa kwam hem vervangen. De Belgische verdediging liet veel ruimte in de rug liggen en daar maakte Spanje gretig gebruik van. Nolito werd in de 34e minuut de diepte ingestuurd, maar Courtois kon hem naar de achterlijn drijven. De Manchester City-aanvaller wist de bal echter nog terug te leggen en zo kon David Silva ongehinderd de 1-0 op het bord trappen, bij de eerste echte kans van de wedstrijd. De Rode Duivels kregen geen vat op het Spaanse balbezit en de Spanjaarden zorgden voor de rust nog voor enkele hete standjes aan het Belgische doelgebied.

Bij de rust voerde Martinez één wissel door, Radja Nainggolan ging naar de kant voor Moussa Dembélé. In de 48e minuut stond het al meteen bijna 0-2 voor de Spanjaarden, maar Thibaut Courtois kon de kopbal van Gerard Piqué nog met een ultieme reflex over zijn doel duwen. Het spelbeeld bleef hetzelfde als in de eerste helft: de Spanjaarden die de bal lustig heen en weer speelden en de Belgen die op alle vlakken te kort kwamen. Dat werd nog maar eens gedemonstreerd toen Diego Costa de diepte ingestuurd werd en alleen op Courtois mocht afgaan. Gelukkig stond Courtois sterk te keepen en voorkwam hij nogmaals een verdubbeling van de achterstand. Dat bleek slechts uitstel van executie, want in de 62e minuut beging Jordan Lukaku een overtreding in het strafschopgebied op Sevilla-middenvelder Vitolo. Uitblinker David Silva liet Courtois kansloos vanop de stip en maakte er met zijn tweede doelpunt van de avond 0-2 van. Romelu Lukaku en Kevin Mirallas werden nog in de strijd gegooid voor Divock Origi en Yannick Carrasco, maar ook dat bracht geen zoden aan de dijk. In de 83e minuut kon België eindelijk voor de eerste keer De Gea aan het werk zetten. De Spaanse doelman tikte een licht afgeweken schot van De Bruyne knap over zijn doel. Een minuut later was het diezelfde De Bruyne die het nog eens probeerde, maar hij zag zijn schot over en naast het doel draaien.

Voor kersvers bondscoach Roberto Martinez werd het zo dus een debuut in mineur. De Rode Duivels kenden een bijzonder slechte generale repetitie voor hun eerste WK-kwalificatiewedstrijd, volgende week dinsdag in en tegen Cyprus.