Premier Michel en Commissievoorzitter Juncker bereiden EU-top Bratislava voor

door
Belga
Leestijd 2 min.

Premier Charles Michel heeft donderdag anderhalf uur samen gezeten met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Ze bereidden de informele top van staatshoofden en regeringsleiders voor die over twee weken, op vrijdag 16 september, in de Slovaakse hoofdstad Bratislava plaatsvindt. Wegens de overwinning van het Leave-kamp tijdens het referendum over de Brexit zal het Verenigd Koninkrijk niet op de top vertegenwoordigd zijn. De 27 andere lidstaten zullen het er hebben over hoe het nu met het Europese project verder moet.

Tijdens hun onderhoud hadden Michel en Juncker het dan ook over de Brexit en zijn gevolgen. "Ik heb hem (Juncker, red.) eraan herinnerd dat voor België het vrij verkeer en de toegang tot de interne markt zeer belangrijke punten zijn", zegt Michel in een gesprek met Belga. De premier herhaalde ook dat de Britten snel hun Brexit-plannen moeten concretiseren. "Hoe sneller er duidelijkheid is, hoe beter."

Michel en Juncker praatten tevens over de Europese relaties met Turkije, anderhalve maand na de mislukte staatsgreep. Turkije zal in Bratislava besproken worden, bevestigt Michel. Het idee is na te gaan "hoe de relaties met Turkije gedefinieerd kunnen worden". Daarbij zal niet enkel naar de Europees-Turkse samenwerking op het vlak van migratie gekeken worden.

Tot slot pleitte Michel bij Juncker ook voor meer samenwerking binnen de eurozone en hij herhaalde zijn vraag voor concrete, tastbare verwezenlijkingen in het Europa van de 27. Michel: "Sommige regeringen zorgen voor blokkeringen - ik denk bijvoorbeeld aan de Visegrad-landen (Hongarije, Polen, Tsjechië, Slovakije) - met name op het vlak van sociale dumping". In Bratislava moeten volgens de premier "politieke compromissen gevonden worden om een en ander in beweging te zetten". Zo zouden er garanties op het vlak van immigratie kunnen gegeven worden in ruil voor vooruitgang op het vlak van sociale dumping.

bron: Belga