Mechelen informeert zijn moslims over Offerfeest

door
Belga
Leestijd 2 min.

De stad Mechelen heeft een praktische leidraad gepubliceerd waarin moslims alle info vinden over het Offerfeest, dat dit jaar op 11 september wordt gevierd. Mensen vinden er informatie over de erkende tijdelijke slachtvloeren, het aanvragen van een slachtvergunning en de tijdelijke heropening van het oude Antwerpse slachthuis. Tijdens het Offerfeest laten moslims vaak een schaap of lam slachten. De stad Mechelen richt al enkele jaren tijdelijke slachtvloeren in waarbij het schaap rechtstreeks bij de boer kan worden aangekocht waar het ook geslacht zal worden. Dit kan dit jaar tot 8 september.

Nieuw is dat het oude slachthuis in Antwerpen drie dagen opnieuw zal openen, speciaal voor het Offerfeest. Dit initiatief kwam er dankzij burgerplatform Islamitisch Offerfeest Antwerpen (vzw IOA), die ritueel slachten mogelijk wil maken, met respect voor dierenwelzijn en binnen het geldend wettelijk kader. Geïnteresseerden kunnen rechtstreeks online een schaap bestellen via www.offerfeestantwerpen.be.

Wie kiest voor nog een andere tijdelijke slachtvloer waar verdoofd geslacht wordt, moet zelf een slachtvergunning aanvragen. Dat kan online via het e-loket of telefonisch via het Huis van de Mechelaar, ook tot en met 8 september.

"Rituele thuisslachting is overal in België verboden, net zoals onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren. Dat wordt enkel toegestaan in erkende slachthuizen. Daarnaast kunnen moslims ervoor kiezen om een rund te laten slachten in één van de slachthuizen in de buurt of om vlees te bestellen bij een halalslager. Tot slot heb je als moslim ook de optie om een gift te doen in plaats van een dier te slachten. De regeling om van het Offerfeest voor de Mechelse moslims een écht feest te maken, is tot stand gekomen na ruim constructief overleg tussen de drie moskeeën, het stadsbestuur en onze stadsdiensten", besluit schepen van Diversiteit en Integratie Marc Hendrickx.

bron: Belga