Jens Keukeleire zorgt voor vierde Belgische ritzege

Jens Keukeliere (Orica-BikeExchange) heeft donderdag de twaalfde etappe in de 71e editie van de Ronde van Spanje gewonnen. Na 193,2 kilometer van Los Corrales de Buelna naar het Baskische Bilbao was de 27-jarige Bruggeling de snelste in een massasprint. De Fransman Maxime Bouet werd tweede, de Italiaan Fabio Felline derde. Jan Bakelants finishte als zevende. De rode leiderstrui van Nairo Quintana (Movistar) kwam niet in gevaar. De 26-jarige Colombiaan heeft nog steeds 54 seconden voor op de Brit Chris Froome en 1:05 op zijn Spaanse teamgenoot Alejandro Valverde. Keukeleire zorgde voor de vierde Belgische ritzege in deze Vuelta. Gianni Meersman won de tweede en de vijfde etappe, Jonas Van Genechten de zevende. Voor Keukeleire is het de eerste overwinning in de WorldTour en de tweede seizoenszege. Midden juni won hij de openingsrit in de Ronde van Slovenië (2.1).

Vrijdag leggen de renners in het Baskenland 213,4 kilometer af van Bilbao naar Urdazubi, goed voor de langste etappe in deze Vuelta. Met onderweg vier heuveltjes van derde categorie lijkt de rit gesneden koek voor vrijbuiters en machtssprinters. Na de laatste klim worden de laatste vijftig kilometer, met een plaatselijke ronde van 32 kilometer, grotendeels op Franse bodem afgemaald, maar de aankomst ligt wel in Spanje.