Een op de drie zelfstandigen denkt aan stoppen wegens administratieve lasten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ruim vier op de tien ondernemers vinden dat de administratieve lasten de afgelopen vijf jaar gestegen zijn, een kwart vindt zelfs dat die sterk gestegen zijn. Dat blijkt uit een rondvraag van Unizo bij 453 ondernemers. Als gevolg van die administratieve lasten denkt een derde van de ondernemers aan stoppen, volgens Unizo een opmerkelijke stijging vergeleken met een gelijkaardige rondvraag vijf jaar geleden. Dat de administratieve lasten hoog zijn, blijkt volgens de ondernemersorganisatie ook uit de tijdsbesteding van de ondernemers. Meer dan vier op de tien ondernemers besteden naar eigen zeggen een tiende tot een vierde van hun tijd aan het vervullen van administratieve lasten. Een kwart is een vierde tot de helft van de tijd bezig met paperassen.

De grootste boosdoeners zijn de boekhouding, fiscaliteit en sociale wetgeving, gevolgd door het vergunningenbeleid en de btw-administratie. Om de paperassen te verminderen, pleit Unizo onder andere voor een digitale transformatie en een 'only-once-principe' voor alle overheden.

Zo'n only-once-principe betekent dat een overheidsdienst niet langer gegevens mag opvragen die al bij een andere dienst bekend zijn. Het federale en het Vlaamse niveau hebben dat principe al aanvaard, gemeenten en provincies nog niet.

bron: Belga