Duitsland beschuldigt Fiat van sjoemelsoftware in dieselmotoren

door
Belga
Leestijd 2 min.

De autobouwer Fiat Chrysler (FCA) maakt voor sommige dieselmodellen mogelijk gebruik van sjoemelsoftware die de uitstoot van schadelijke stoffen regelt. Het Duitse ministerie van Verkeer heeft in een brief aan de Europese Commissie gevraagd om de zaak te bekijken. Het Duitse ministerie stelt in de brief dat het Duits federaal automobielagentschap (KBA) bij verschillende wagens van de FCA-groep een apparaat heeft ontdekt dat zichzelf na 22 minuten uitschakelt. Een normale test op de uitstoot van de dieselwagens duurt nauwelijks twee minuten minder lang. De hoeveelheid vervuilende stikstofoxiden (NOx) die daarna wordt uitgestoten, blijkt soms 9 tot 15 keer hoger dan toegelaten.

Volgens een bron bij de regering werden de illegale afwijkingen vastgesteld bij onder meer een Fiat 500x, Jeep Renegade en Fiat Doblo. Het KBA zou de eerste onregelmatigheden bij de Italiaans-Amerikaanse autobouwer al in mei hebben vastgesteld, bij een onderzoek dat was opgestart naar aanleiding van het sjoemelsoftware-schandaal bij het Duitse Volkswagen.

Het Duitse ministerie wil officieel niet reageren op de affaire. Verschillende media zeggen wel dat ze de brief aan de Europese Commissie gezien hebben. Daarin vraagt Duitsland om "gepaste consultaties met de Italiaanse autoriteiten om een oplossing te vinden". Berlijn zou eerder zelf al contact met de bevoegde Italiaanse diensten hebben opgenomen. Maar die ontkennen het probleem en zeggen dat het geviseerde apparaat dient om de motor te beschermen.

Ook Fiat, dat de brief zelf niet gezien heeft, ontkent de beschuldigingen. "Onze voertuigen voldoen aan de eisen en beschikken niet over sjoemelsoftware", zo zegt een woordvoerster van de Duitse vestiging van Fiat.

bron: Belga