Donald Trump zal als president geen amnestie verlenen aan illegalen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Donald Trump heeft woensdag gezegd dat hij geen illegalen gaat regulariseren als hij in november tot president van de Verenigde Staten verkozen wordt. Dat zei hij woensdag in de langverwachte toespraak over het migratiebeleid dat hij wil voeren. "We zullen de cyclus van amnestie en illegale immigratie doorbreken", zei de Republikeinse presidentskandidaat in Phoenix, in de staat Arizona. "Onze boodschap aan de wereld zal zijn: je kan niet wettelijk erkend worden of Amerikaanse burger worden als je illegaal ons land binnenkomt".

Hij herhaalde ook dat hij een muur zal bouwen aan de grens tussen Amerika en Mexico. "Op dag één zullen we beginnen te werken aan een ondoordringbare, fysieke, lange, krachtige, mooie zuidelijke grensmuur." Hij voegde er aan toe dat Mexico voor de muur zal betalen, hoewel hij eerder op de dag nog had gezegd dat hij de financiering van de muur niet had besproken bij zijn ontmoeting met de Mexicaanse president Nieto. Meteen na de ontmoeting tweette Nieto dat hij Trump had duidelijk gemaakt dat Mexico niet voor de muur zou betalen. "Ze weten het nog niet, maar zij gaan ervoor betalen", zei Trump.

Aan het einde van zijn toespraak verschenen vrouwen op het podium die vertelden hoe hun geliefden vermoord werden door migranten zonder papieren.

Met zijn felle toespraak komt meteen een einde aan de speculaties dat Trump zijn standpunten over migranten zou versoepelen, om zo een breder kiespubliek aan te trekken. De gezaghebbende site FiveThirtyEight.com, die eerder al Obama's winst in 2008 en 2012 voorspelde, geeft Trump maar 20 procent kans om Amerikaans president te worden. Analisten zeggen dat hij om het tij nog te kunnen keren, ook vrouwen en kleurlingen moet overtuigen om op 8 november voor hem te stemmen.

Bron: Belga