Waarom je beter wél lelijk fruit en groenten koopt

Als het op fruit en groenten aankomt zijn we een ieniemienie beetje verwend. We willen alleen knalrode appels, bananen zonder bruine vlekjes en kaarsrechte komkommers, al de rest laten we in de schappen liggen. Maar volgens de Amerikaanse tuinierster Eliza Greenman zouden deze ‘misbaksels’ net gezonder en lekkerder zijn. 

Als fruit en groenten groeien, moeten ze strijden tegen warmte, ziektes, schimmels en kleine insecten. Des te heviger die strijd is, des te meer inkepingen ze hebben en des te meer antioxidanten en gezonde voedingsstoffen ze bevatten. Hoe meer ‘littekens’ je voeding heeft, des te gezonder ze eigenlijk zijn.

Daarnaast beweert Greenman dat imperfect fruit ook zoeter kan proeven. Uit haar experiment met ‘mislukte’ appels blijkt dat het suikergehalte bij deze gedrochtjes 2 tot 5% hoger ligt. Redenen genoeg om twee keer na te denken als je nog eens naar de supermarkt gaat.

Foto Instagram / mhckln