Alarm! Er dreigt een koffietekort

Stel je voor dat je elke dag moet opstaan, maar zonder je favoriete kop koffie. En ook op de werkvloer moet je een hele dag fris en fruitig zijn zonder te slurpen van het zwarte goud. Het scenario klinkt ondenkbaar, maar is wel degelijk toekomstmuziek.

Jaarlijks worden er meer dan 2.25 miljard kopjes koffie gedronken per dag, en de meest gebruikte boon om ons te voorzien van die godendrank is de Arabica boon. Jammer genoeg kan de Arabica koffieplant niet overal groeien, alleen in hooglanden als Ethiopië, Brazilië en Colombia. Maar wetenschappers waarschuwen dat het in deze streken steeds moeilijker wordt om de koffieplant te laten bloeien. De boosdoener? De opwarming van de aarde.

In een nieuw rapport van The Climate Institute of Australië leggen de experten uit dat extreme stormen ziektes en schimmels als de Coffee Leaf Rust helpen verspreiden. Door lange, droge periodes en stijgende temperaturen zullen de problemen alleen maar toenemen.

In het worst case scenario zouden de helft van alle geschikte koffiegebieden niet meer bruikbaar zijn tegen 2050. Tegen 2080 zouden alle Arabicaplanten uitgestorven zijn.

Foto Pexels