Afgeslankte rechtbanken trekken aan de alarmbel

De top van de Belgische justitie heeft bij de start van het nieuwe gerechtelijke jaar de regering opgeroepen om een einde te maken aan de “blinde besparingen”. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kondigde tegelijkertijd zijn tweede justitieplan aan.

De openingszittingen van het nieuwe gerechtelijke jaar gingen gepaard met een primeur. Voor het eerst gaven de vijf eerste voorzitters van de hoven van beroep en de vijf eerste voorzitters van de arbeidshoven exact dezelfde toespraak. Dat deden ze om hun aanklacht tegen de lopende besparingrondes kracht bij te zetten.

“De budgettaire en besparingslogica van de federale regering leiden tot heel zware gevolgen voor de Belgische samenleving, omdat zij het gerecht, dat dagelijks met de miserie in de wereld geconfronteerd wordt, verhindert zijn werk naar behoren te doen”, klinkt het. Vooral de beperkte informaticamiddelen zijn een doorn in het oog. “Men wenst een professionele en doeltreffende justitie, maar men verplicht haar te roeien met veel te korte riemen.”

De bevoegde minister Geens kondigde op hetzelfde moment aan dat zijn tweede justitieplan in het najaar klaar zal zijn. Die voorstellen hebben als doel om justitie efficiënter te laten werken, maar leggen de focus meer op de manier van werken dan op het aantal werknemers binnen de magistratuur. Met het nieuwe plan mikt de minister op een opdeling van de straffen in zeven niveaus, in combinatie met een ruimer arsenaal aan alternatieven.

Foto Belga / E. Lalmand