Tiener hackt Sri Lankaanse president om examens uit te stellen

Sri Lankan President Maithripala Sirisena speaks during the Sri Lanka Economic Forum in Colombo on August 2, 2016. The Ceylon Chamber of Commerce has arranged the two-day event to focus on the island’s economy, which is recovering from a balance of payments crisis. / AFP PHOTO / LAKRUWAN WANNIARACHCHI

Studenten durven soms drastische maatregelen te treffen om een examen uit te stellen. Een onterecht ziektebriefje of een verzonnen overlijden in de familie zijn klein bier in vergelijking met de inspanningen van een Sri Lankaanse tiener.

Een 17-jarige student uit Kadugannawa heeft de website van de Sri Lankaanse presidente Maithripala Sirisena (foto) gehackt, om er vervolgens te eisen dat de eindexamens uitgesteld zouden worden. Als Sirisensa niet zou ingaan op die eis, mocht hij zich verwachten aan een cyberoorlog. Het andere alternatief dat de student aanbod was aftreden en presidentsverkiezingen organiseren.

De politie is erin geslaagd om de hacker te traceren en heeft hem aangeklaagd wegens computermisdaden. De tiener riskeert nu een boete tot 300.000 Sri Lankaanse roepie (1.850 euro) en een celstraf tot drie jaar. Het is de eerste keer dat een tiener gearresteerd wordt voor een cybermisdrijf in Sri Lanka.

De site van de president werd snel hersteld en de examens gaan gewoon door op de normale datum. Al zal de hacker het proefwerk waarschijnlijk op een ander moment moeten afleggen.

AFP / L. Wanniarachchi