Suu Kyi start vredesgesprekken met rebellen in Myanmar

door
Belga
Leestijd 2 min.

Aung San Suu Kyi, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, heeft vandaag in Myanmar een historische vredesconferentie met etnische rebellengroepen geopend. "Vandaag starten we een reis die decennia geleden zou moeten zijn begonnen", zei ze aan bijna 1.700 afgevaardigden van de overheid, het leger, gewapende rebellengroepen, politieke partijen en burgerorganisaties in de hoofdstad Naypyitaw. Suu Kyi zei dat de hele wereld de resultaten van de gesprekken zal volgen. Het land kan niet vooruitgaan zonder vrede en verzoening tussen de verschillende rebellengroepen die met het leger en de overheid strijden voor meer autonomie. "Hoeveel we zullen bereiken, hangt af van de leiders die aanwezig zijn op deze conferentie", aldus nog Suu Kyi. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, is aanwezig op de conferentie, net als internationale diplomaten en vertegenwoordigers van 18 van de 21 rebellengroepen in het land.

De gesprekken zijn een "Panglong voor de 21e eeuw" genoemd, na een akkoord in 1947 tussen Groot-Brittannië en de Myanmarese leider, generaal Aung San (de vader van Suu Kyi). Het Panglong-akkoord, bereikt in de gelijknamige stad, was bedoeld om meer autonomie te schenken aan de grote etnische groepen in de regio's Shan, Kachin en Chin onder een federale regering vanaf 1948, toen het land onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. Na de moord op de generaal kort voor de onafhankelijkheid, gleed het land weg in politieke chaos. Het leger greep de macht in 1962.

Al sinds de regering aan de macht kwam in maart, na de eerste democratische verkiezingen in het land in decennia, werd al onderhandeld met rebellenleiders voor de gesprekken.

Bron: Belga