Noord-Korea fusilleert ambtenaar omdat hij in slaap viel

Twee topfunctionarissen zijn in Noord-Korea publiekelijk geëxecuteerd met een luchtdoelraket. De ene omdat hij in slaap viel tijdens een vergadering en de andere omdat hij een mening had.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Het gaat om de voormalige minister van Landbouw Hwang Min en de hoogeplaatste medewerker van het ministerie van Onderwijs Ri Yong Jin. Dat schrijft de Zuid-Koreaanse krant JoongAng Ilbo daily op basis van bronnen.

Een bron beweert dat Ri Yong Jin gefusilleerd werd omdat hij tijdens een vergadering met Kim Jong-un (foto) even indommelde. “Hij werd gearresteerd en ondervraagd door staatsveiligheid. Hij werd geëxecuteerd omdat hij tijdens het verhoor ook andere beschuldigingen naar boven kwamen, zoals corruptie.” Hwang Min had dan weer beleidsplannen opgesteld die de dictator opvatte als een persoonlijke aanval.

Als straf werden de twee met raketten gedood in een militaire academie in de hoofdstad Pyongyang.

De Zuid-Koreaanse krant spreekt van een nieuwe golf van terreur van het regime. Kim Jong-un zou extra hard optreden omdat er de laatste tijd heel wat overlopers zijn. Zo zijn dit jaar al minstens zeven diplomaten overgelopen.

Foto AFP