Antonio Guterres ook na derde ronde aan kop om opvolger Ban Ki-moon te worden

door
Belga
Leestijd 1 min.

De voormalige Portugese premier Antonio Guterres stond maandag, na de derde stemronde, nog steeds aan kop om de opvolger te worden van secretaris-generaal Ban Ki-moon. Dat melden diplomaten. Hij zou bij de geheime stemming de steun hebben gekregen van elf van de vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad. Drie landen stemden tegen, één land onthield zich. De Slovaakse ex-minister Miroslav Lajcak staat op de tweede plaats, gevolgd door de Bulgaarse directeur-generaal van Unesco Irina Bokova en de voormalige Servische minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic. In totaal nemen tien kandidaten deel aan de verkiezing voor de nieuwe VN-secretaris-generaal.

De 67-jarige Guterres, de voormalige Hoge VN-Commissaris voor de Vluchtelingen, stond ook na de eerste twee stemrondes op kop.

De onofficiële stemmingen dienen om het aantal kandidaten te begrenzen, aldus de Britse ambassadeur bij de VN Matthew Rycroft. "Het absolute minimale aantal stemmen die de winnaar moet krijgen, is negen positieve stemmen en geen veto's, en dat is een grens die voor veel kandidaten nog zeer veraf is", aldus Rycroft.

Wie Ban Ki-moon opvolgt, die tien jaar secretaris-generaal was van de VN, weten we in oktober na nog één of twee stemrondes. De opvolg(st)er van Ban treedt in januari in functie.

Bron: Belga