Nairo Quintana herovert leiderstrui Vuelta met winst in tiende rit

Nairo Quintana (Movistar) heeft de rode leiderstrui in de Vuelta maar één dag moeten afstaan. De 26-jarige Colombiaan zette maandag orde op zaken met winst in de tiende etappe, een bergrit van 188,7 kilometer van Lugones naar Lagos de Covadonga, met aankomst op de eerste col buiten categorie in deze ronde. De Nederlander Robert Gesink werd op 24 seconden tweede, de Brit Chris Froome nog een seconde later derde. De Spanjaard Alberto Contador ging in de aanval, maar werd gecounterd door Quintana en finishte uiteindelijk pas als achtste op 1:05. Ben Hermans was met een 26e plaats op 2:46 beste Belg.

In de stand heeft Quintana 57 seconden voor op zijn Spaanse ploegmaat Alejandro Valverde. Tourwinnaar Froome heeft als derde 58 seconden goed te maken. De Colombiaan Johan Esteban Chaves is vierde op 2:09, Contador vijfde op 2:54.

Quintana boekte zijn zesde zege van het seizoen. Eerder won hij de Ronde van Catalonië (WT), de ronde van Romandië (WT) en de Route du Sud (2.1). In Romandië en de Route du Sud bracht hij ook een etappe op zijn naam.

Dinsdag staat er een rustdag op het programma in de 71e editie van de Ronde van Spanje. Woensdag moeten de klassementsrijders opnieuw aan de bak. Na 168,6 kilometer ligt de aankomst dan op de Pena Cabarga, een col van eerste categorie, 5,6 kilometer lang en 9,8 procent steil.