Verslaafd aan koffie? Steek de schuld op je genen

Begin je elke dag met een bakje troost? En verlang je ook op de werkvloer voortdurend naar een kop koffie? Dan kan je de schuld van je verslaving in de schoenen van je ouders schuiven. Dat beweert een internationaal team van onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

De wetenschappers hebben ontdekt mensen met de genvariant PDSS2 over het algemeen minder van het zwarte goud drinken dan personen die geen drager zijn van het gen. De DNA-variatie zou namelijk de afbraak van cafeïne vertragen, waardoor mensen minder snel zin krijgen in een kop koffie.

Tijdens een eerste test werden 370 inwoners van Carlantino, een klein dorpje in het zuiden van Italië, onderworpen aan een genetisch onderzoek. Daarnaast moesten ze ook een vragenlijst invullen, onder meer over hoeveel koffie ze per dag dronken. Daaruit blijkt dat mensen met de genvariant PDSS2 per dag gemiddeld één kop koffie minder drinken dan proefpersonen zonder het gen.

Nederland

Het onderzoek werd herhaald bij 1.731 Nederlanders en ook daar kwamen dezelfde bevindingen uit de bus. "Deze resultaten bevestigen dat onze behoefte aan koffie wel eens te wijten kan zijn aan onze genen", besluit hoofdonderzoeker Nicola Pirastu van de Universiteit van Edinburgh.

Foto Pexels