Open Vld houdt vast aan kernuitstap, mogelijk al voor 2025

door
Belga
Leestijd 2 min.

Open Vld houdt ondubbelzinnig vast aan de kernuitstap in 2025. De kernenergie moet volgens de partij worden vervangen door een decentraal energienetwerk, waarbij iemand met zonnepanelen bijvoorbeeld ook stroom kan leveren aan de buurman. Coalitiegenoten N-VA en CD&V zetten vorige week nog de deur open voor een verlengde levensduur van de kerncentrales. Vlaams parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) waarschuwde vorige week dat het licht in 2020 uitgaat met onze huidige energieproductie. Hij pleitte ervoor de gascentrales te ondersteunen met subsidies en de kerncentrales tien jaar langer open te houden. CD&V liet daarop verstaan dat er over een verlengde levensduur kan worden gepraat in het kader van een breed energiepact.

Onbespreekbaar, voor Open Vld. De kernuitstap is te belangrijk om het marktmechanisme te laten spelen in de sector van de hernieuwbare energie. "De onzekerheid hierover heeft lange tijd investeringen in alternatieven ondergraven", stellen de liberalen in hun energievisie. De partij wil zelfs de mogelijkheden onderzoeken om de 'scheurtjescentrales' - Doel 3 en Tihange 2 - vroeger te sluiten, om de veiligheid te verzekeren.

Open Vld wil volop inzetten op meer energie uit zon, wind, warmte en geothermie. Ook kleinschalige biomassaprojecten, die restafval verwerken, moeten hun plaats in de mix krijgen. De weerstand van lokale overheden en burgers kan worden weggenomen door hen meer te betrekken en al op voorhand inspraak te geven.

Het elektriciteitsnetwerk moet volgens de partij decentraliseren. Iedereen moet zelf elektriciteit kunnen produceren en delen. Overtollige energie of goedkope energie uit de daluren wordt opgeslagen in batterijen voor tijdens duurdere piekperiodes.

Het plan komt met een prijs, geeft Open Vld toe, maar zal op termijn leiden tot een lagere elektriciteitsprijs. Subsidies zijn enkel mogelijk voor de investering, niet voor het latere rendement, en enkel voor technologieën met een hoog rendement en een lage kostprijs.

bron: Belga