Anticonceptiepil verpest je libido

Steeds meer vrouwen weren de anticonceptiepil uit hun leven. Ze beweren dat het pilletje hun humeur verknalt en hun lust vermindert. Zweedse wetenschappers geven hen nu gelijk.

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van het Zweedse Karolinska Instituut. Zij deelden 332 vrouwen in twee groepen. De eerste groep moest een populaire anticonceptiepil slikken, de andere een placebo. De vrouwen wisten niet welke versie ze voorgeschoteld kregen, schrijft de krant The Local.

Na een testperiode van drie maanden kregen de deelnemers een spervuur van vragen. Daaruit bleek dat het aantal orgasmes en het zelfbeeld tussen de lakens gelijk bleef tussen de twee groepen. Wel rapporteerden de vrouwen die de pil namen dat ze minder zin hadden in seks. Ook raakten ze minder snel opgewonden en beleefden ze minder plezier tijdens de vrijpartij.

“Het gaat hier om jonge, gezonde vrouwen die de pil nemen,” reageert en gynaecologe Angelica Lindén Hirschberg. “Het zou echt niet mogen dat hun welbevinden en seksualiteit wordt aangetast.”

Weinig onderzoek

Sinds het orale conceptiemiddel op de markt kwam in de jaren 60, werd het pilletje in meer dan 44.000 onderzoeken uitvoerig bestuurd. Minder dan honderd studies schonken daarbij aandacht aan de impact op de seksuele belevenis van de vrouw. “Dit is de eerste studie die aantoont dat anticonceptiemiddelen je seksleven kunnen beïnvloeden”, besluit Hirschberg. Ze hoopt dat deze bevindingen een aanleiding zullen zijn voor uitgebreid onderzoek naar anticonceptiemiddelen.

Foto AFP / A. Huguen