Weinig impact op cruisetoerisme na aanslagen Brussel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het cruiseschiptoerisme in West-Vlaanderen heeft weinig gevolgen gehad van de aanslagen in Brussel op 22 maart. Dat zegt provinciebedrijf Westtoer, op basis van de Maatschappij van de Brugse Zeehaven (MBZ) en De Buck Travel. Provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) vroeg die informatie op. Uit het antwoord blijkt dat er slechts vijf geplande aanlopen van cruiseschepen in de havens van Zeebrugge en Oostende geannuleerd zijn na de aanslagen. "Het ging om de AidaMar met 2.000 passagiers op 23 maart, de Britannia met 3.600 passagiers op 26 maart, de Braemar op 2 april, de Ocean Dream met 900 passagiers op 24 mei en de Navigator of the Seas op 9 juli. Vanaf 30 maart waren er opnieuw aanlopen van cruiseschepen van de rederij AIDA Cruises en P&O Cruises", aldus Himpe. Er waren zelfs twee bijkomende aanlopen door stakingen in de haven Le Havre.

"Via MBZ en De Buck Travel ontvangen de cruiserederijen regelmatig informatie over de veiligheidstoestand in ons land, meer bepaald over de havens in West-Vlaanderen. Dat was zeker nodig in de periode na de aanslagen in Brussel, maar is ook nu nog belangrijk gelet op de perceptie rond veiligheid in Brussel en Vlaanderen. De veiligheidseisen die de rederijen opleggen, zijn verhoogd sinds de aanslagen van Brussel", aldus Himpe.

Uit het antwoord blijkt ook dat passagiers nalaten om aan land te gaan en een excursie te boeken. Tussen 22 maart en 27 april waren er geen excursies naar Brussel, wel naar West-Vlaanderen en Vlaanderen.

Zeebrugge verwachtte begin dit jaar ongeveer 150 aanlopen, in Oostende staan er een vijftiental aanlopen gepland in 2016.

bron: Belga