Vluchtelingen moeten tekort aan postbodes opvangen

Vluchtelingen moeten tekort aan postbodes opvangen

Bpost wil vluchtelingen aanwerven en gemeenten inschakelen om vacatures te promoten. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag. Momenteel zoekt bpost dringend zestig nieuwe postbodes, vooral in de Vlaamse Rand. Om het natuurlijke verloop op te vangen, zijn er op termijn honderden postbodes nodig. “Wij geven al veel werk aan laaggeschoolde mensen”, zegt woordvoerster Barbara Van Speybrouck. “Maar bpost kampt met een nijpend tekort aan postbodes. Vluchtelingen kunnen de openstaande vacatures helpen invullen.” Veel wil bpost nog niet over het plan kwijt. “We moeten dit goed aanpakken. Je kan niet zomaar een brieventas in de handen van een vluchteling duwen.”

“Vluchtelingen zijn zeker welkom, maar ze moeten een goede basis hebben”, waarschuwt Jean-Pierre Nyns van de socialistische overheidsvakbond ACOD. “In de Rand rond Brussel krijgen we nu al veel klachten van mensen omdat hun postbode geen woord Nederlands spreekt. Dat ligt gevoelig.”

Bpost heeft daarenboven “vijftig tot zestig gemeenten ingeschakeld om te helpen communiceren over de vacatures, bijvoorbeeld in de Vlaamse Rand, de kuststreek en Antwerpen”, zegt Van Speybrouck nog. De campagne wordt ook op 100.000 broodzakken gedrukt.

bron: Belga