Verontwaardiging over foto’s van politiecontrole op strand in Nice

Verontwaardiging over foto's van politiecontrole op strand in Nice
Verontwaardiging over foto's van politiecontrole op strand in Nice

Foto’s van een politiecontrole op een strand in Nice waarbij agenten een vrouw met een hoofddoek en een tuniek controleren, zorgen voor verontwaardigde reacties op het internet. Meerdere badplaatsen aan de Côte d’Azur hebben een verbod ingevoerd op het dragen van de boerkini. De kwestie zorgt al dagen voor een hevig debat in en buiten Frankrijk. De Britse tabloid Daily Mail plaatste foto’s online – zonder datum of bronvermelding – waarop vier agenten te zien zijn die in Nice een vrouw controleren. Ze draagt een hoofddoek en een tuniek en trekt die voor de ogen van de agenten uit. Het is niet duidelijk of ze dit uit eigen initiatief doet of op bevel van de agenten.

Het Franse persagentschap AFP vroeg de stedelijke overheid om een reactie, maar deze kon de precieze omstandigheden van de controle niet duiden. De stad Nice zegt wel dat er sinds begin deze week al een vijftiental vrouwen beboet zijn vanwege hun kledij op het strand. Dinsdag kondigde een vrouw die op 16 agustus een boete kreeg omdat ze op het strand van Cannes een hoofddoek, tuniek en legging droeg aan dat ze die boete zou aanvechten.

De foto’s uit Nice zorgen voor een storm aan reacties op het internet, gaande van “vernedering” tot “heksenjacht op de hoofddoek” tot “schande”. “Vraag van de dag: hoeveel gewapende agenten zijn er nodig om een vrouw te dwingen zich in het openbaar uit te kleden”, vraagt Andrew Stroehlein, de Europese communicatiedirecteur van Human Rights Watch zich af.
Donderdag spreekt de Raad van State in Frankrijk zich uit over de wettelijkheid van het boerkiniverbod.

Bron: Belga