Opnieuw branden in Portugal

In Portugal zijn dinsdagavond opnieuw branden uitgebroken en werden meer dan 1.300 brandweerlui gemobiliseerd. Volgens de civiele bescherming concentreren liefst 600 van hen zich op één enkele brand die meerdere gehuchten bedreigt. In de buurt van de gemeente Abrantas moesten volgens een woordvoerder van de hulpdiensten dinsdagavond huizen geëvacueerd worden, en kreeg de brandweer versterking. Eén huis werd verwoest zonder dat daarbij slachtoffers vielen, vertelde brandweercommandant Paulo Cardoso aan persagentschap Lusa. “We concentreren ons op het beschermen van mensen en huizen”.
In ongeveer de helft van het midden en noorden van Portugal is het brandrisico in de nacht van dinsdag op woensdag “zeer hoog” tot “maximaal”.
Begin augustus woedde er in het land een golf van zware branden, die op het eiland Madeira drie mensenlevens kostte. Zo’n 95.000 hectare bos en struikgewas werden vernietigd, vooral in het noorden.
In 2003, een ‘recordjaar’ voor Portugal wat branden betreft, gingen bijna 440.000 hectare in vlammen op. Dit jaar was dat tussen 1 januari en 15 augustus 103.000 hectare.

Bron: Belga