Noord-Korea schiet ballistische raket af vanop onderzeeër

Noord-Korea schiet ballistische raket af vanop onderzeeër
Noord-Korea schiet ballistische raket af vanop onderzeeër

Noord-Korea heeft woensdag een ballistische raket afgevuurd vanop een onderzeeër die voor de oostkust lag. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap op gezag van de Zuid-Koreaanse generale staf. De aankondiging van de raketlancering komt er nu de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea weer hoog oplopen door de jaarlijkse militaire oefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea, die maandag van start zijn gegaan. Maandag heeft Pyongyang nog gedreigd met een preventieve kernaanval vanwege de oefeningen, die door Noord-Korea worden beschouwd als een repetitie voor de invasie van zijn grondgebied.
Sinds begin dit jaar, na een nucleaire test van het regime in Pyongyang, zijn de spanningen op het schiereiland opgelopen. Volgens experts zijn de relaties tussen de buurlanden sinds de jaren 70 nooit zo slecht geweest. Begin dit jaar al knipte Pyongyang de twee nog resterende communicatielijnen, voor de regering en het leger, tussen de buurlanden door. In juli volgde het laatste rechtstreekse communicatiekanaal met Washington.
De Verenigde Naties veroordelen de ballistische en nucleaire tests van Noord-Korea telkens met klem en heeft al verschillende keren sancties uitgevaardigd tegen het land.

Bron: Belga