Lerarenopleiding versterkt met toelatingsproef

door
Belga
Leestijd 1 min.

Studenten die het komende academiejaar de lerarenopleiding aanvatten, maken kennis met een versterkte richting. Zo is er voortaan een toelatingsproef en komt er meer aandacht voor zaken als diversiteit en anderstaligheid. De Vlaamse regering heeft eerder dit jaar een hervorming van de opleiding goedgekeurd. Die moet er onder meer voor zorgen dat het beroep van leerkracht een duidelijke en positieve keuze wordt, ook voor wie op 18 jaar aan een master begint.

Een van de eerste gevolgen daarvan is de niet-bindende toelatingsproef. "De studenten zullen hierdoor een indicatie krijgen of ze vaardig genoeg zijn in bepaalde startcompetenties om goed te kunnen starten in de lerarenopleiding", zegt Johan Veeckman van de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA), die de proef uitwerkte.

De digitale toets bestaat uit een test Nederlands en een motivatie- en studievaardighedentest. Voor aspirant-leerkrachten lager onderwijs wordt dat aangevuld met een test Frans en wiskunde. De proef wordt dit jaar pas na inschrijving van de studenten afgenomen. Vanaf volgend jaar moet hij verplicht worden afgelegd voor de inschrijving.

Daarmee stopt de hervorming van de opleiding niet. Zo zal het vanaf 2019 enkel nog mogelijk zijn de lessen te volgen aan een universiteit of hogeschool en dus niet langer aan de centra voor volwassenenonderwijs (CVO's).

bron: Belga