Duitsland en VS steunen Turkse militaire operatie in Syrië

Zowel Duitsland als de Verenigde Staten hebben steun geleverd aan het woensdag begonnen militaire offensief van Turkije tegen terreurgroep IS en Koerdische milities. De woordvoerder van de Duitse diplomatie bevestigde dat het anti-IS-luik van de Turkse operatie “overeenstemde met de doelen en intenties van de anti-IS-coalitie”, en dat de beslissing van Ankara om ook te strijden tegen westerse bondgenoten zoals de Koerdische troepen in Syrië “gerespecteerd wordt”. Bij de Amerikanen meldt een anonieme bron dat de steun bestond uit het delen van inlichtingen, toezicht en verkenningen en de deelname van Amerikaanse militaire adviseurs. Later kunnen de Amerikanen Turkije nog steun leveren in de lucht of op de grond, aldus nog de bron, die meereist in de delegatie van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden. Woensdag kwam Biden in Turkije aan. “We willen de Turken helpen om de grens met Syrië IS-vrij te krijgen”, aldus nog die bron, die beklemtoont dat Amerikaanse raadgevers deel uitmaakten van de cel die het Turkse offensief plande. Nog volgens de bron kregen de door de Amerikanen gesteunde Syrische rebellen de duidelijke raad niet verder naar het noorden op te rukken.

“Terecht of onterecht vermoedt Turkije banden tussen de PKK, die wij ook als een terroristische organisatie beschouwen, en ten minste een deel van de Koerden aan Syrische kant”, aldus Martin Schäfer, woordvoerder van de Duitse diplomatie. “We respecteren dat, en we beschouwen het als het legitiem recht van Turkije om op te treden tegen deze terroristische activiteiten. Wij steunen Turkije op dat vlak.

Woensdagochtend is het Turkse leger begonnen met een operatie om IS te verjagen uit de Syrische stad Jarablus, aan de grens met Turkije. Maar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaf al aan dat met de aanval ook de Koerdische PYD geviseerd worden. In de loop van woensdag heroverden de door Turkije gesteunde rebellen de controle over de stad, meldt het Turkse overheidspersbureau Anadolu.

Bron: Belga