Burundese mensenrechtengroep identificeert 14 massagraven

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een Burundese mensenrechtengroep heeft naar eigen zeggen de locatie van 14 massagraven in het land geïdentificeerd. De Associatie voor de Bescherming van Mensenrechten en Gedetineerden (APRODH) voegde eraan toe dat honderden mensen sinds vorig jaar in het Oost-Afrikaanse land zijn verdwenen. Hoeveel mensen in de massagraven kunnen begraven zijn, is niet duidelijk. De groep maakte melding van vijf massagraven in de omgeving van de hoofdstad Bujumbura, acht in het noorden en een in de centrale provincie Gitega. De slachtoffers zijn wellicht regeringstegenstanders die werden gedood door veiligheidstroepen en soldaten bij een mislukte staatsgreep in mei 2015, aldus APRODH. Mogelijk gaat het ook om leden van de jeugdafdeling van de regeringspartij CNDD-FDD, die putten hebben gegraven en als getuigen uit de weg werden geruimd, verklaarde Pierre Claver Mbonimpa van APRODH.

"Voertuigen van de stad Bujumbura, van de politie en het leger hebben lichamen naar die maasagraven gebracht, aldus Mbonimpa. Regeringswoordvoerder Philippe Nzobonariba weigerde commentaar en zei enkel dat de politie de zaak onderzoekt. Politiewoordvoerder Pierre Nkurikiye zei dat hij geen commentaar kon geven omdat APRODH bij de coup betrokken was en een verboden organisatie is. "Die feiten zijn onbestaande en is een strategie om politieke invloed uit te oefenen", zei Nkurikiye.

Burundi wordt geteisterd door politiek geweld sinds president Pierre Nkurunziza na de verkiezingen van juli 2015 in strijd met de grondwet een derde ambtstermijn binnenhaalde.

Amnesty International had eerder al gewag gemaakt over massagraven in het land, gebaseerd op getuigenissen, videobeelden en satellietbeelden.

bron: Belga