Ankara heeft Washington geen bewijzen geleverd over rol Gülen

Ankara heeft Washington geen bewijzen geleverd over rol Gülen
Ankara heeft Washington geen bewijzen geleverd over rol Gülen

Turkije heeft de Verenigde Staten geen enkel bewijs bezorgd over de rol die Fethullah Gülen gespeeld zou hebben in de mislukte couppoging van midden juli. Dat is vernomen uit de entourage van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, die op bezoek is in Turkije. Biden zelf gaf vanuit Turkije aan dat de Verenigde Staten met Turkije samenwerkt om een formeel uitleveringsverzoek te helpen voorbereiden. Volgens Ankara zat de vroegere imam achter de mislukte coup. “We hebben er geen enkel belang bij om iemand te beschermen die een bondgenoot kwaad gedaan heeft, maar we moeten hiervoor beantwoorden aan de juridische standaardeisen”, zei Biden, die eraan toevoegde dat enkel een rechtbank Gülen kan uitleveren, op basis van bewijzen.
Die bewijzen heeft Washington dus niet gekregen. De bron uit de Amerikaanse delegatie bevestigt dat Washington inderdaad een formeel correct uitleveringsverzoek kreeg vanuit Ankara. Het gaat om vier verschillende verzoeken, “die allen te maken hebben met beweringen over criminele activiteiten van voor de couppoging, van 2015 en nog eerder. Over de betrokkenheid van Gülen bij de staatsgreep hebben de Turken ons geen uitleveringsverzoek bezorgd, en evenmin kregen we bewijzen met eventuele banden tussen Gülen en de staatsgreep.”

Biden veroordeelde de couppoging herhaaldelijk, en beklemtoonde dat de Verenigde Staten niet betrokken waren bij de organisatie ervan. Gülen, lang een bondgenoot van de Turkse regering, is sinds enkele jaren een van Erdogans hevigste critici. In 1999 ging hij in zelfgekozen ballingschap, naar het Amerikaanse Pennsylvania. Zelf ontkent hij elke betrokkenheid bij de couppoging.

Bron: Belga