Aarde-achtige planeet bij meest nabije ster gevonden

Rond de meest nabije ster draait een planeet die levensvatbaar kan zijn, zo heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO, parallel met een publicatie door een ploeg rond Guillem Anglada-Escudé van de Queen Mary Universiteit in Londen in het wetenschappelijke vakblad Nature, bekendgemaakt. Reeds in 2013 raakten wetenschappers op het spoor van een planeet die rond Proxima Centauri draait, zoals de naam het zegt, op een afstand van nauwelijks iets meer dan vier lichtjaar, de meest nabije ster. Onder meer met een telescoop van de ESO in La Silla (Chili) raakte het duidelijk dat het wel degelijk om een exoplaneet gaat met minstens 1,3 keer de massa van de Aarde. Meteen is het de dichtstbijzijnde ooit gevonden exoplaneet.

Het hemellichaam kreeg de naam Proxima b en draait op een afstand van zeven miljoen km rond de ster, of dichter dan Mercurius tot onze Zon. Maar Proxima Centauri is een rode dwergster en een stuk zwakker dan onze ster. Waardoor de planeet zich toch in een levensvatbare zone bevindt.

De geschatte oppervlaktetemperatuur maakt het voorkomen van vloeibaar water mogelijk, maar dan wellicht enkel in de zonnigste gebieden: op de helft die naar de ster is gericht, of in de tropische gordel.
Er zijn nog veel vraagtekens zoals de röntgenstraling en temperatuursextremen. Maar bovenal zal Proxima b “een belangrijk doelwit zijn in de jacht naar het bewijs van leven elders in het heelal”, zegt de ESO.

bron: Belga