Opgepast: doedelzak spelen is levensgevaarlijk

Artists perform during an international D-Day commemoration ceremony on the beach of Ouistreham, Normandy, on June 6, 2014, marking the 70th anniversary of the World War II Allied landings in Normandy. AFP PHOTO / GUILLAUME SOUVANT / AFP PHOTO / GUILLAUME SOUVANT

Een doedelzak bespelen is niet zonder gevaar. Dokters waarschuwen voor dodelijke schimmels die zich in het blaasinstrument ontwikkelen en onlangs het leven kostten aan een 61-jarige Brit.

De man in kwestie oefende jarenlang elke dag op zijn geliefde doedelzak, maar had al een tijdje last van kortademigheid en hoestbuien. De artsen stonden voor een raadsel, tot ze opmerkten dat de toestand van hun patiënt er na een lange buitenlandse reis flink op was vooruitgegaan. Hij had zijn doedelzak thuisgelaten en zo konden de dokters de link leggen tussen de twee.

Doedelzaklong

Toen de doedelzakken onderzocht werden, troffen ze een hele resem schadelijke schimmels aan die welig tierden in de vochtige omgeving. Door die schimmels jarenlang te inhaleren, was de man ziek geworden. Jammer genoeg kwam voor hem alle hulp te laat, maar de dokters hebben zijn toestand omschreven als ‘doedelzaklong’. Ze raden fervente doedelzakspelers aan om hun instrument regelmatig grondig te kuisen en bij de eerste symptomen meteen medische hulp te zoeken.