Medailles voor de volgende Olympische Spelen zullen uit elektronisch afval bestaan

De Olympische Spelen in Rio zijn nog maar net achter de rug, maar Tokio is al druk in de weer om ervoor te zorgen dat alles over vier jaar piekfijn verloopt. Zelfs aan het eremetaal wordt al gedacht en dat gaat Japan halen bij een bijzondere bron.

Nikkei Asian Review rapporteert dat het metaal voor de medailles van de Olympische Spelen uit de ‘urban mine’ geput zal worden. Dat is geen mijnschacht in het midden van een stedelijk centrum, wel de verzameling van afgedankte elektronische apparaten.

Japan breekt dus met de traditie van donaties van mijnbouwbedrijven. Logisch ook, want Nikkei Asian Review schat dat het goud en zilver dat het ‘land van de rijzende zon’ wint uit afgedankte elektronica goed is voor het equivalent van respectievelijk 16 en 22% van de wereldwijde voorraad. Sinds 2009 is het volgens de wet zelfs verplicht om uitgediende toestellen te recycleren en zoveel mogelijk materialen te recupereren. Al zou slechts een vierde van de toestellen daadwerkelijk herwerkt worden volgens de VN.

Op die manier heeft Japan in 2014 143 kilogram goud, 1.566 kilogram zilver en 1.112 ton koper (brons is een legering van koper en tin) teruggewonnen. Als je kijkt naar de medailles van de Spelen in Londen, waar 9,6 kilo goud, 1.210 kilogram zilver en 700 kilogram koper voor gebruikt werden, dan lijkt het mogelijk dat de Japanse medailles volledig uit gerecycleerde materiaal zullen bestaan.

Een flinke inspanning van de Japanse organisatoren, maar de medailles in Rio waren ook al duurzaam. Zo kwam het koper van overschotten van de Braziliaanse Munt en het zilver voor 30% uit restmaterialen. Bij de productie van de gouden plakken werd bovendien het schadelijke element kwik gemeden. Zelfs de plastic linten waarmee de atleten hun bekroning rond de nek kunnen hangen zijn gerecycleerd: de helft van dat materiaal werd gewonnen uit plastic flessen.

Foto AFP / D. Sarkar