Franse agenten dwingen moslima om haar tuniek uit te doen

A Moroccan woman wearing a "burkini", a full-body swimsuit designed for Muslim women, enters the sea at Oued Charrat beach, near the capital Rabat, on August 17, 2016. / AFP PHOTO / FADEL SENNA

Sinds kort geldt in Frankrijk op meerdere plaatsen een verbod op de boerkini, maar sommige agenten reageren wel heel streng. In Nice eisten vier politiemannen van een vrouw op het strand dat ze haar tuniek moest uittrekken. 

Op foto’s, die onder meer door The Guardian werden gepubliceerd, is te zien hoe de agenten de vrouw op het strand confronteren. Opvallend: ze had helemaal geen boerkini aan, maar wel een zwarte broek, blauwe tuniek en bijpassende hoofddoek. De vrouw verwijderde het blauwe kledingstuk, maar kreeg toch een boete omdat ze “de goede moraal en de secularisering niet respecteerde.”

Achteraf reageerde de moslima dat de agenten racistisch waren. “Hun enige bedoeling was om mij voor mijn familie te vernederen”, aldus de vrouw in The Guardian.

Het incident lokte heel wat boze reacties uit op Twitter. “Hier heb ik geen woorden voor”, “Dit is volslagen waanzin” en “De reputatie van ons land als zijnde open en tolerant is vandaag door het riool gespoeld”, zo klinken enkele verontwaardige Tweets.

Foto AFP / F. Senna