Zowat 54.000 vluchtelingen geblokkeerd op Grieks grondgebied

Zowat 54.000 vluchtelingen geblokkeerd op Grieks grondgebied

In Griekenland zitten volgens een officiële telling ongeveer 54.000 vluchtelingen geblokkeerd. Daarnaast zijn er nog eens circa 4.000 mensen in de clandestiniteit terechtgekomen. Dat heeft minister van Migratie Ioannis Mouzalas in Athene meegedeeld. Het aantal vluchtelingen blijkt uit de preregistratieprocedure die op 9 juni was opgestart door de Griekse asieldiensten en het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN. Die telling heeft toegelaten “orde te beginnen krijgen in de chaos”, die begin dit jaar ontstaan was door het sluiten van de Balkanroute, zo stelt de minister. In 2015 had zowat een miljoen vluchtelingen van die route gebruik gemaakt om van Griekenland naar het noorden of westen van Europa te trekken. Maar doordat verschillende landen hun grens afsloten, raakten heel wat mensen geblokkeerd in Griekenland.

De minister stelde dat op er op het vasteland 41.000 mensen een asielprocedure hebben opgestart, of hebben aangegeven dat ze daartoe willen overgaan. Een tweeduizendtal mensen heeft ingestemd met een terugkeer. Op de Griekse eilanden zitten nog eens 11.000 mensen vast, nadat ze daar vanuit Turkije waren aangekomen.
Daarnaast zijn er naar schatting nog 4.000 migranten of vluchtelingen die niet in een asiel- of vertrekprodecure zijn opgenomen. Ze kiezen ervoor illegaal door te reizen naar Europa, zegt Mouzalas.

bron: Belga