Vijf Belgische paralympiërs opgevist na schorsing Rusland

Vijf Belgische paralympiërs opgevist na schorsing Rusland

Na de uitsluiting van Russische atleten aan de Paralympische Zomerspelen, die van 7 tot en met 18 september plaatsvinden in het Braziliaanse Rio de Janeiro, hebben vijf Belgische paralympiërs alsnog een uitnodiging gekregen van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) om deel te nemen in Rio. De Belgische delegatie zal dus 29 atleten tellen in plaats van de vooropgestelde 24 atleten, zo maakte het Belgisch Paralympisch Comité (BPC) bekend. Het gaat om Diederick Schelfhout (wielrennen/C3), Tim Celen (wielrennen/T2), Yannick Vandeput (zwemmen), Basile Meunier (atletiek/1500m T38) en Joyce Lefevre (atletiek/rolstoelsprint klasse 34).
Het Internationaal Sporttribunaal TAS bevestigde dinsdag dat Russische atleten definitief niet mogen deelnemen aan de Paralympische Zomerspelen. Het TAS bekrachtigde zo de beslissing van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC).

Het IPC besliste op 7 augustus om alle Russische atleten uit te sluiten van deelname aan de Paralympische Spelen. De beslissing kwam er na het dopingschandaal dat Richard McLaren, onafhankelijk onderzoeker bij het Wereldantidopingagentschap WADA, bij Russische atleten aan het licht bracht. “Het antidopingsysteem in Rusland is kapot, corrupt en volledig gecompromitteerd”, had IPC-voorzitter Philip Craven destijds laten optekenen.

De vastberadenheid van zijn organisatie stond in schril contrast met de tweeslachtige houding van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) nadat het McLaren-rapport op 18 juli naar buiten kwam. Dat schoof de hete aardappel over de al dan niet deelname aan de Olympische Spelen van Russische atleten door naar de internationale sportfederaties. Het IPC nam de beslissing om Rusland volledig uit te sluiten van deelname unaniem. Moskou kon nog beroep aantekenen tegen de beslissing bij het Internationaal Sporttribunaal TAS in Lausanne en deed dat ook effectief op 15 augustus. Daar ving het echter bot. In Rusland wordt er momenteel met ongeloof gereageerd op de beslissing van het TAS.

bron: Belga